SSM-IPSSM pentru agenti chimici

Instructiunile de securitate si sanatate in munca ar trebui tratate cu mare seriozitate de catre orice angajator, in special daca acesta are in subordine angajati care lucreaza in conditii deosebite de munca.
De exemplu, personalul care se expune riscurilor legate de prezenta agentilor chimici periculosi, acestia trebuie sa se protejeze de eventualele evenimente/accidente de munca, cu mai multa rigurozitate.
Deci, ce ar trebuie sa stie angajatii care lucreaza in astfel de medii nocive? Care sunt reglementarile legislative in acest sens?
„Care lege (articol) spune exact ca angajatorul trebuie sa limiteze numarul personalului expus la agenti chimici (periculosi) la minimum posibil (de ex. prin automatizarea operatiilor sau limitarea accesului in zonele periculoase)?”, intrebare PortalSSM.ro
Cerintele minime de securitate si sanatate in munca pentru asigurarea protectiei lucratorilor impotriva riscurilor legate de prezenta agentilor chimici sunt aprobate prin HG nr. 1218/2006.
Totodata, angajatorii trebuie sa stie si ca aceste cerinte minime se aplica in cazul in care agentii chimici periculosi sunt prezenti sau pot fi prezenti la locul de munca.
Ce este un agent chimic periculos?
Este considerat ca agentul chimic periculos este reprezentat de orice agent chimic care intruneste criteriile pentru clasificarea ca periculos in oricare dintre clasele de pericol fizic si/sau pentru sanatate prevazute in Regulamentul (CE) nr. 1.272/2008 al Parlamentului European si al Consiliului privind clasificarea, etichetarea si ambalarea substantelor si a amestecurilor.
Asadar, angajatorul este OBLIGAT sa ia toate masurile necesare de eliminare sau de reducere la minimum a riscurilor atunci cand exista agenti chimici periculosi. Aceste prevederi sunt precizate la art. 17 din HG nr. 1.218/2006, iar angajatorul trebuie sa:
a) proiecteze si sa organizeze sistemele de lucru la locul de munca;
b) doteze lucratorii cu echipament corespunzator pentru lucrul cu agentii chimici;
c) reduca la minimum numarul de lucratori expusi sau care pot fi expusi;
ATENTIE: Salariatii expusi la agenti chimici periculosi trebuie sa realizeze o supraveghere medicala adecvata, tinand cont de prevederile HG nr. 355/2007.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *