CAND POTI BENEFICIA DE CO DE SUPLIMENTAR !?

Conform Codului Muncii, cei care lucreaza in conditii grele de munca sau sufera din pricina unui handicap beneficiaza de concediu suplimentar de odihna.
Concediul de odihna suplimentar reprezinta un adaos la concediul de odihna de baza, stabilit potrivit legii si contractelor colective, in considerarea varstei, a starii de sanatate a persoanei, a conditiilor de munca in care lucreaza.
Conform art. 147 alin. (1) din Codul muncii, salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.
La alineatul (2) al aceluiasi articol din Codul muncii se arata ca numarul de zile lucratoare aferent concediului de odihna suplimentar pentru categoriile de salariati prevazute la alin. (1) se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil si va fi de cel putin 3 zile lucratoare.
Angajatorul este obligat sa acorde 3 zile de concediu de odihna suplimentar, daca in contractul colectiv de munca la nivel de unitate este prevazut ca salariatii sa beneficieze de aceasta facilitate.
Conform Codului Muncii, toti anagajatii care beneficiaza de un contract individual de munca au dreptul la concediul de odihna.
In decursul unui an, angajatul poate avea concediu de odihna intre 20-22 zile pe an,in situatia in care lucreaza cu norma intreag, excluzand situatiile cand exista CCM la nivel de unitate, unde zilele de concediu de odihna pot creste in functie de vechimea in munca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *