Obiectivele de performanta pot fi luate in considerare la procesul de evaluare a salariatului ?

Dupa cum bine stim, legislatia muncii prevde obligativitatea evaluarii activitatii salariatilor. Codul muncii stabileste clar care sunt elementele esentiale pe baza carora se face evaluarea si care trebuie in mod necesar si absolut aduse la cunostinta salariatului prin cuprinderea acestora in contractul individual de munca.
In situatia in care un angajator stabileste atat criterii de evaluare, cat si obiective de performanta, se pune intrebarea daca acestea din urma intra in nota finala a evaluarii si daca da, in ce mod se masoara realizarea obiectivelor.
In primul rand, articolul 17 alin. (2) lit. e) din Codul muncii prevede obligativitatea informarii persoanei selectate in vederea angajarii ori a salariatului, dupa caz, cu privire la criteriile de evaluare a activitatii sale profesionale.
Pe baza acestor criterii de evaluare si tinand cont de specificul activitatii, angajatorul intocmeste fisa de post in care sunt enumerate atributiile ce ii revin salariatului.
Fisa de post constituie anexa la contractul individual de munca si cuprinde urmatoarele elemente:
– denumirea postului;
– obiectivele postului;
– nivelul ierarhic;
– superiorul direct;
– relatiile organizatorice;
– sarcinile-cheie;
– autoritatea acordata, marja de autonomie, limitele de competenta;
– resursele disponibile;
– principalele cerinte
Prin urmare, pentru a putea fi luate in considerare la procesul de evaluare, obiectivele de performanta trebuie incluse in CIM ca fiind un criteriu de evaluare.
In acest caz, angajatorul dispune de libertatea de a stabili modalitatea concreta de calcul, sub forma de note, calificative sau procente.
Coeficientii de calcul pentru obiectivele de performanta se stabilesc prin procedura interna de evaluare.
Insa, daca obiectivele de performanta nu sunt prevazute nici in CIM drept criteriu de evaluare, nici in fisa postului anexa la CIM, includerea acestora in regulamentul intern nu corespunde obligatiei stabilite de art. 17 din Codul Muncii.
In concluzie, obiectivele de performanta trebuie sa fie incadrate drept criterii de evaluare, prin includerea lor in contractul individual de munca sau in fisa postului salariatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *