Angajatorii au obligatia sa angajeze numai persoane care, in urma examenului medical corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute si sa asigure controlul medical periodic.
Acestea sunt unele dintre prevederile art. 13 lit. j) din Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, in vederea asigurarii conditiilor de securitate si sanatate in munca si pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale.
Este demn de mentionat ca potrivit art. 24-25, masurile prin care se asigura supravegherea corespunzatoare a sanatatii lucratorilor in functie de riscurile privind securitatea si sanatatea in munca se stabilesc potrivit reglementarilor legale.
Totusi, in cazul in care nu exista medic de medicina muncii la nivel de institutie cine are obligatia tinerii evidentei dosarelor medicale individuale? Cum se procedeaza in acest caz?
Conform art.37 din HG nr. 355/2007, dosarul medical si fisa de identificare a factorilor de risc profesional se pastreaza la structura de medicina muncii pe durata derularii contractului cu angajatorul.
Dosarul medical si fisa de identificare a factorilor de risc profesional pot fi, la solicitare, predate noii structuri de medicina muncii agreate de angajator.
In cazul in care angajatul decide sa isi schimbe locul de munca, acestuia i se vor inmana, la solicitare, copii ale dosarului sau medical si ale fisei de identificare a factorilor de risc profesional, pentru a fi predate structurii de medicina muncii a unitatii respective.
In acest sens, orice angajator are obligatia de a asigura supravegherea sanatatii lucratorilor, prin medici de medicina muncii. Acesta poate fie angaja cu contract individual de munca un astfel de medic de medicina muncii sau poate contracta serviciile de medicina muncii, potrivit legii.
Daca este sa vorbim despre institutiile publice, acestea ar trebui sa respecte prevederile legale privind achizitiile publice.