Activitatea in munca ca zilier !

Conform Legii nr. 52/2011, zilierii sunt acele persoane fizice, de cetatenie romana sau straina, care desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional.
www.protectiamuncii-psi-iscir.ro
Astfel, persoanele cu capacitate de munca pot presta activitati pentru un angajator, contra unei remuneratii.
In ceea ce priveste durata acestor activitati, aceasta nu poate depasi 12 ore. Este important de stiut ca angajatorii care beneficiaza de munca zilierilor pentru alte activitati in afara de cele prevazute de lege pot fi sanctionati de inspectorii de munca cu amenzi cuprinse intre 10.000 si 20.000 de lei.
siguranta in munca
Desigur ca angajatorii sunt obligati sa aiba un Registru de evidenta a zilierilor, iar in curand, acest registru va exista in format electronic. In curand, in circa 3 luni va aparea un registru electronic de evidenta a zilierilor.Registrul zilierilor este un cosmar. In acest moment, in tara, exista 775.000 de zilieri si acestia trebuie inregistrati zilnic, pe hartie, la angajatorii unde lucreaza. (…)
Este important de stiut ca acele companii care beneficiaza de munca zilierilor sunt obligati sa inainteze lunar, pana cel tarziu la data de 5 a fiecarei luni, catre inspectoratul teritorial de munca (ITM), un extras al Registrului de evidenta a zilierilor.
Cateva obligatii esentiale pentru angajatorii care lucreaza cu zilieri, in materie de SSM
– Angajatorii sunt obligati sa asigure securitatea si sanatatea in munca a zilierilor, sa le asigure instruire cu privire la pericolele la care sunt expusi daca nu respecta masurile de prevenire si protectie.
– angajatorii au obligatia de a solicita zilierilor, prin semnatura cu asumare pe proprie raspundere, ca au o stare a sanatatii care le permite sa desfasoare activitatea in cauza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *