CONCEDIUL PENTRU FORMARE PROFESIONALA SI CARE SUNT OBLIGATIILE ANGAJATORILOR

Atunci cand un angajat nu a beneficiat de niciun fel de program de formare profesionala, angajatorii ar trebui sa ii asigure acestuia anumite facilitati, in acest sens.
Angajatorii au obligatia de a asigura participarea la programe de formare profesionala pentru toti salariatii suportand cheltuielile cu formarea profesionala, potrivit art. 194 din Codul muncii, iar mai multe despre aceste aspecte poti citi aici.
Ce se intampla atunci cand un angajat nu a beneficiat de niciun program de formare profesionala?
In cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore (art. 157 alin. (1) din Codul muncii).
Efectuarea concediului fara plata pentru formare profesionala se poate realiza si fractionat in cursul unui an calendaristic, pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior (art. 156 din Codul muncii).
imagine instruire 2
In temeiul dispozitiilor art. 194 din Codul muncii, angajatorii au obligatia de a asigura participarea la programe de formare profesionala pentru toti salariatii, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o data la 2 ani, daca au cel putin 21 de salariati;
b) cel putin o data la 3 ani, daca au sub 21 de salariati.
De retinut faptul ca, cheltuielile cu participarea la programele de formare profesionala se suporta de catre angajatori.
Fara nici o legatura cu obiectul de activitate al angajatorului, acesta are obligatia sa asigure fiecarui salariat formarea profesionala. Angajatorul are obligatia sa acorde maximum 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore pentru formarea profesionala a fiecarui salariat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *