SPETA!CERTIFICAT MEDICAL FARA STAGIU DE COTIZARE. CE OPTIUNI ARE ANGAJATORUL?

In cazul unui certificat medical fara stagiu de cotizare, avem un salariat care de la 1 iulie a intrat in certificat medical (initial) cu cod 01, in luna noiembrie neindeplinind astfel conditiile stagiului minim de cotizare, iar in decembrie aduce un alt certificat medical tot cu cod 01 (in continuare). Vom vedea daca societatea poate plati din fondul de salarii aceste concedii, fara a solicita recuperarea sumelor de la FNUASS, precum si in ce fel se declara in declaratia 112 in cele doua luni.

Raspuns:

In situatia in care un salariat nu indeplineste conditia stagiului de cotizare, acesta nu are dreptul la concediu medical si indemnizatie de incapacitate temporara de munca.

Astfel, potrivit dispozitiilor art. 8 alin. (1) din Norma din 2018 de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, asiguratii beneficiaza de concedii si indemnizatii, in baza certificatului medical eliberat de medicul curant, conform reglementarilor in vigoare, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a)indeplinesc stagiul minim de asigurare prevazut la art. 7 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;

b)prezinta adeverinta de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12/24 de luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *