SSM. EVENIMENT PRODUS LA LOCUL DE MUNCA SOLDAT CU ACCIDENTARE USOARA – CUM SE PROCEDEAZA?

Este demn de mentionat ca accidentul reprezinta EVENIMENTUL care a antrenat decesul sau vatamari ale organismului, produs in timpul procesului de munca ori in indeplinirea indatoririlor de serviciu, situatia de persoana data disparuta sau accidentul de traseu ori de circulatie, in conditiile in care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum si cazul susceptibil de boala profesionala sau legata de profesiune.

„As dori un sfat in legatura cu un eveniment produs la locul de munca. Unei persoane i s-a facut rau (tensiune mare), a fost transportat la urgenta prin apelarea 112, a fost internat in spital, avand internare sub trei zile. Intrebarea mea este: Unde, in care registru se inregistreaza evenimentul, avand in vedere faptul ca angajatul nu are leziuni fizice? Nu se considera accident de munca?”
In situatia evenimentelor care produc incapacitate temporara de munca (indiferent daca este mai mica de 3 zile calendaristice) cercetarea se efectueaza de catre angajatorul la care s-a produs evenimentul.
Accidentul usor este evenimentul care are drept consecinta leziuni superficiale care necesita numai acordarea primelor ingrijiri medicale si a antrenat incapacitate de munca cu o durata mai mica de 3 zile calendaristice.
Dupa cercetare, un eveniment poate fi clasificat ca accident de munca, incident periculos, accident usor sau accident in afara muncii.
De mentionat faptul ca cercetarea se face de catre o comisie formata din parte societatii a carui angajat este victima.

IMPORTANT:
De regula, accidentele soldate cu incapacitatea temporara de munca sau decesul salariatului, dar ca urmare a vatamarilor neviolente de natura patologica (infarct, accident vascular cerebral, hipertensiune etc.) vor fi incadrate ca accidente in afara muncii.
In teorie, in cazul de fata, intrucat vatamarea organismului s-a produs in timpul programului de munca, avem de a face cu un eveniment care trebuie cercetat.
Dosarul de cercetare va contine si documentele intocmite de unitatea spitaliceasca ce a acordat ingrijiri medicale angajatului respectiv.
Daca din analiza acestora va rezulta ca vatamarile au fost de natura neviolenta (patologica), evenimentul va fi incadrat ca accident in afara muncii.

Ce OBLIGATII va avea angajatorul in ceea ce priveste evenimentele in munca?

Angajatorul are obligatia de a tine evidenta evenimentelor in:

a) Registrul unic de evidenta a accidentatilor in munca;

b) Registrul unic de evidenta a incidentelor periculoase;

c) Registrul unic de evidenta a accidentelor usoare;

d) Registrul unic de evidenta a accidentatilor in munca ce au ca urmare incapacitate de munca mai mare de 3 zile de lucru.

Date fiind cele prezentate, rezulta ca accidentele in afara muncii nu trebuie evidentiate in niciun registru.

De metionat faptul ca accidentele usoare nu necesita si completarea de FIAM si inregistrarea acestora la asigurator (CNPP) !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *