Petrecem în fiecare zi opt ore la birou si daca mediul nu e placut, stresul va fi pe masura. Pe termen lung, acesta poate duce la anxietate, insomnie, apatie, schimbari de dispozitie, depresie, dar si la alte afectiuni mai grave, precum cele cardiace. Partea buna e ca exista cateva masuri simple si eficiente de a-l tine sub control.
Ia pauze scurte la 30 de minute
Pauzele scurte si dese iti pot fi de mare ajutor. Chiar si un respiro de zece minute poate fi util in situatiile mai tensionate. Ai putea, de exemplu, sa iesi in curtea cladirii si sa te plimbi. Sa faci un drum pana la cel mai apropiat magazin, chiar daca nu vrei sa cumperi nimic. Sau pur si simplu sa mergi in vizita la colegii din alte departamente. Sunt lucruri mici, dar iti pot schimba starea de spirit.
Mergi la birou cu bicicleta
Investitia intr-o bicicleta are mai multe avantaje. O sa dai jos mai repede eventualele kilograme in plus, o sa economisesti bani, plus ca nu mai va mai trebui sa cauti un loc de parcare (sau sa induri aglomeratia de la metrou) si, pe termen lung, iti vei schimba dispozitia. Dupa o zi stresanta la job o plimbare cu bicicleta pana acasa iti poate scoate din cap gandurile negative si situatiile stresante cu care te-a confruntat peste zi la birou.
Renunta la cafea
In cazul in care stresul a pus deja stapanire pe tine, cafeaua nu mai are darul de a te relaxa. Dimpotriva, daca iti iei o pauza de cafea risti sa te intorci la birou mai agitat, lucru care ti-ar putea amplifica nivelul de stres. In plus, bautura energizanta consumata in a doua parte a zilei ar putea sa-ti influenteze negativ si durata somnului, iar pe termen lung asta duce la o dispozitie proasta, apatie, insomnie si alte probleme mai grave. Cu alte cuvinte, vei crea un cerc vicios din care o sa iti fie tot mai greu sa iesi.
Personalizeaza-ti biroul
Un birou personalizat te poate mentine intr-o stare de spirit foarte buna. Ai putea incepe prin a aseza pe el cateva fotografii cu persoanele dragi tie. Daca esti o fire artistica, poti opta chiar pentru desene, mini-picturi sau orice altceva stii ca te-ar putea distrage de la atmosfera din jur. Ti-ai putea crea inclusiv o tehnica de deconectare: sa decizi, de exemplu, ca atunci cand te uiti la un anumit obiect de pe biroul tau sa inspiri si sa expiri de cinci ori. Este o tehnica excelenta pentru a te rupe putin de mediul inconjurator.
Relaxeaza-te
Atunci cand simti ca stresul iti controleaza viata, trebuie sa stii ca in corpul tau se produce o cantitate mult mai mare de cortizol, care e numit de medici si „hormonul stresului”. Poti incerca sa anihilezi efectele acestuia si prin ceea ce faci dupa job. In loc sa mergi acasa, ai putea, de exemplu, sa te duci si sa faci o plimbare in parc, sa vizionezi un film sau o piesa de teatru ori sa te inscrii la cursuri de dans sau tenis. Nu exista retete, orice iti face placere este eficient.
Incearca sa fii optimist
Daca esti o persoana pesimista, o sa iti fie greu sa crezi ca acest sfat poate functiona. Daca te uiti insa in jur, o sa vezi ca lucrurile de multe ori se schimba si pot lua o turnura favorabila pentru tine. Persoanele care iti fac viata grea la serviciu pot disparea din peisaj din varii motive, poti gasi un job care sa iti placa mai mult, in viata ta poate aparea o persoana care sa te ajute sa iti regasesti optimismul si asa mai departe. Totul e sa nu intri intr-o spirala a pesimismului, ci sa incerci sa te gandesti si la lucrurile bune care s-ar putea intampla.
Stresul declanseaza foarte multe afectiuni, asa ca trebuie sa scapi de el. Sau, daca nu poti face asta din motive obiective, poti sa incerci macar sa-l tii sub control. Sfaturile de mai sus te pot ajuta, dar nu uita ca exista si varianta sa consulti un medic, care ti-ar putea indica si alte tehnici.