Spete de lucru ! Ce se intampla cu concediul neefectuat al unui salariat decedat !

In conformitate cu art. 38 din Codul muncii, salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.

Astfel, angajatorul nu trebuie sa uite ca acordarea concediului de odihna este un drept al salariatului care naste o obligatie.
Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator (art. 148 si urmatoarele din Codul muncii).
Unitatea este obligata sa achite zilele de concediu de odihna neefectuate la incetarea rsportului de munca.Concediul de odihna nu se pierde si nu se prescrie. Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari (art. 144 din Codul muncii).
Asadar, dreptul la concediul de odihna este un drept garantat si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

IMPORTANT!

Angajatorul are obligatia efectuarii unei programari a concediilor de odihna si a respectarii acestei programari. Situatiile in care salariatii nu pot efectua concediul de odihna in perioada programata din motive independente de vointa lor cum ar fi: concediu medical, concediu crestere copil, concediu pentru formare profesionala etc.
Asadar, motive ce pot fi justificate si care nu tin nici de vointa salariatului nici de vointa angajatorului.
Concediul de odihna se acorda la solicitarea salariatului conform planificrii realizate de angajator. Angajatorul nu-si poate invoca propria culpa pentru neacordarea concediului de odihna astfel cum este reglementat legal.
Dat fiind faptul ca concediul de odihna NU se pierde, potrivit prevederilor legale mai sus mentionate iar salariatul nu mai poate beneficia de concediul de odihna in natura, avand in vedere incetarea contractului individual de munca la data decesului acestuia, zilele de concediu de odihna neefectuate vor fi compensate in bani (art. 146 alin. (3) din Codul muncii).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *