Conditii obligatorii privind introducerea pe piata a echipamentelor de munca !

Legislatia de baza in domeniul supravegherii pietei produselor este prezentata mai jos:
www.protectiamuncii-psi-iscir.ro 0744 388 349
– Regulamentul (CE) nr. 765/2008 de stabilire a cerintelor de acreditare si de supraveghere a pietei in ceea ce priveste comercializarea produselor;
– Decizia nr. 768/2008/CE privind un cadru comun pentru comercializarea produselor;
– Hotararea Guvernului nr. 306/2011 privind unele masuri de supraveghere a pietei produselor reglementate de legislatia Uniunii Europene care armonizeaza conditiile de comercializare a acestora;
– Hotararea Guvernului nr. 1.029/2008 privind conditiile introducerii pe piata a masinilor, cu modificarile si completarile ulterioare;
– Hotararea Guvernului nr. 115/2004 privind stabilirea cerintelor esentiale de securitate ale echipamentelor individuale de protectie si a conditiilor pentru introducerea lor pe piata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Referitor la echipamentele de munca, declaratia de conformitate (CE) si certificatul de conformitate sunt reglementate prin H.G. nr. 1.029/2008 privind conditiile introducerii pe piata a masinilor, cu modificarile si completarile ulterioare.
Echipamentele de munca (masini) trebuie sa poarte marcajul CE si sa fie insotite de declaratia CE de conformitate.
Atunci cand introduc produsele lor pe piata, producatorii se asigura ca produsele lor au fost proiectate si fabricate in conformitate cu cerintele impuse.
In cazul in care s-a demonstrat conformitatea produsului cu cerintele aplicabile prin procedura mentionata, producatorii intocmesc o declaratie CE de conformitate si aplica marcajul de conformitate.
De asemenea, atat importatorii, cat si distribuitorii trebuie sa se asigure ca pun pe piata produse conforme, care detin marcajele de conformitate impuse si daca acestea sunt insotite de documentele prevazute si de instructiuni si informatii de siguranta. Certificatul de examinare CE (de conformitate) este eliberat, conform aceluiasi act normativ, de catre un organism notificat.
Controlul respectarii dispozitiilor referitoare la punerea pe piata a produselor este realizat de inspectorii de munca din cadrul Inspectiei Muncii cu atributii in domeniul supravegherii pietei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *