Proiect-Modificari legislative in cazul asiguratilor de boli profesionale si accidente de munca !

Pacienții tratați în clinicile de medicina muncii care ies la pensie nu mai beneficiază de tratamentul în aceste unități medicale, conform OUG nr. 103/2017, susțin inițiatorii unui proiect legislativ de modificare a actului normativ, prin care se prevede revenirea la legislația anterioară.
www.protectiamuncii-psi-iscir.ro
Persoanele care se încadrează în aceste cazuri, mai exact cele aflate în evidență cu boli profesionale sau sub tratament ca urmare a unor accidente de muncă, la unitățile de servicii medicale de specialitate, după îndeplinirea condițiilor de pensionare sau la limita de vârstă, nu ar mai putea urma tratament în aceste clinici:

“Prin introducerea acestor precizări în OUG nr. 103/2017, se produc grave inechități și cu consecințe imediate, pe termen lung, asupra pacienților, în condițiile în care, după pensionare, aceștia nu mai pot fi tratați, internați și supravegheați prin clinicile de medicina muncii în care se aflau în evidență”, argumentează inițiatorii în expunerea de motive a proiectului legislativ.

De asemenea, se justifică revenirea la legislația anterioară și prin faptul că numărul acestor pacienți nu este atât de mare ca să crească prea mult costurile suportate pentru aceste servicii prin casele de sănătate.

Art. 14 din OUG nr. 103/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale se modifică după cum urmează:

“ (1) În cazul accidentelor de muncă sau bolilor profesionale, declarate în condițiile legii, în timpul activității profesionale, dreptul la prestațiile și serviciile de asigurare se menține și ulterior încetării raporturilor de muncă/serviciu și a contractelor individuale de asigurare.

*(n.a. la ora actuală, acest drept se menţine până la data îndeplinirii condițiilor de pensie pentru limită de vârstă. )

(2) În cazul accidentelor de muncă sau bolilor profesionale, declarate în condițiile legii, în timpul activității profesionale, dreptul la prestațiile și serviciile de asigurare se acordă, dacă fostul asigurat face dovada, prin acte medicale eliberate conform legii, că boala a fost cauzată de factori profesionali specifici locului de muncă.”

Inițiativa legislativă va primi, în următoarele săptămâni, avizul Consiliului Legislativ și al Guvernului și va intra apoi la vot în senat, care este prima cameră sesizată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *