Cum e interpretata munca suplimentara conform Codului muncii !

Orice angajator trebuie sa fie la curent cu toate modificarile legislative care tin de programul de lucru, pontajul, munca suplimentara, etc, pentru a le putea pune in aplicare in cadrul companiei sale. Codul Muncii prevede aspecte clare legate de munca de suplimentara, de exemplu.

Aceste aspecte au fost adaugate si revizuite si in lucrarea Timpul de munca si Programul de lucru, asa ca iti vom prezenta cateva aspecte esentiale.
Legat de munca suplimentara, trebuie tinut cont de faptul ca art. 120 din Codul Muncii specifica:
Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara. (2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
Art. 121 se refera la limitarile muncii suplimentare „(1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz. (2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilita potrivit prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz, este interzisa, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.”
ATENTIE!
Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia, conform Art. 122.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *