Serviciu extern de prevenire si protectie in domeniul securitatii si sanatatii in munca (protectia muncii), situatii de urgenta (psi) si ISCIR in Bucuresti si Ilfov !
Conform art.6 alin.3 şi art.9 alin.1 din Directiva 89/391/CEE si reglementarilor din HG 493/2006, angajatorul trebuie sa evalueze si sa efectueze masuratori acustice pentru identificarea unor eventuale praguri care depasesc nivelul de zgomot la care sunt supusi lucratorii, respectiv: valori limita de expunere L (EX, 8h) = 87 db; valori de expunere superioare de la care se declanseaza actiunea L (EX, 8h) = 85 db; valori de expunere inferioare de la care se declanseaza actiunea L (EX, 8h) = 80 db.
In cazul in care sunt depasiri ale nivelului reglementat, angajatorul trebuie sa:
reduca sursa zgomotului
sa limiteze propagarea lui
sa reduca expunerea la poluarea sonora si sa puna la dispozitie echipamentele de protectie individuala si colectiva
sa urmareasca sanatatea muncitorilor prin programarea acestora la medicul de medicina muncii
Zgomotul denumit si poluare acustica, fonica sau poluare sonora, este o componenta a poluarii mediului care afecteaza starea pshiologica si biologica a oamenilor. Zgomotul este un sunet nedorit si neplacut auzului, fiind caracterizat de intensitate [dB] si frecventa [Hz].
In mediile industriale, o sursă importanta de poluare cu un risc grav pentru sanatatea si siguranta muncitorilor o reprezinta poluarea fonica. O data cu cresterea intensitatii, zgomotul devine un factor poluant al ambiantei de munca.
Expunerea prelungita un un nivel de zgomot ridicat poate provoca deterioarea auzului.
Riscul profesional este oboseala auditiva, hipoacuzie si se poate ajunge pana la surditate profesionala.
Oboseala auditiva se refera la un deficit in perceptia auditiva, ca urmare a expunerii la zgomot puternic.
Zgomotul (poluarea fonica) favorizeaza producerea accidentelor de munca prin efectul de mascare a semnalelor de alarma si prin devierea capacitatii de atentie sau vigilenta.
Zgomotul afecteaza in mod direct performantele la locul de munca si reduce capacitatea de concentrare. Atunci cand zgomotul depaseste un anumit nivel, devine neplacut si stresant. In cazul in care continua, stresul cronic declansat va avea in cele din urma consecinte negative asupra starii de sanatate, pierderea atentiei si va creste riscul de accidente la locul de munca a persoanei.