SSM-Obligatiile conducatorilor locurilor de munca

Serviciu extern de prevenire si protectie in domeniul securitatii si sanatatii in munca (protectia muncii), situatii de urgenta (psi) si ISCIR in Bucuresti si Ilfov !
BIROU
Angajatorul are obligatia de a asigura securitatea si sanatatea lucratorilor in toate aspectele legate de munca. Acesta nu este exonerat de responsabilitatile sale in acest domeniu, chiar daca apeleaza la servicii externe.
Totusi, implementarea politicilor de securitate si sanatate in munca este realizata, pe principiul delegarii responsabilitatilor, prin angajatii societatii, adica de lucratorii desemnati a se ocupa cu activitatile de prevenire si protectie in firma, de conducatorii locurilor de munca si, chiar de catre restul personalului care trebuie sa respecte instructiunile, procedurile si restul informatiilor primite in baza carora a fost instruit.
In scopul prevenirii acidentelor de munca si/sau imbolnavirilor profesionale, conducatorul locului de munca are urmatoarele atributii si obligatii:
a) Sa isi insuseasca si sa respecte prevederile legislatiei in domeniul securitatii si sanatatii in munca si masurile de aplicare a acestora.
b) Sa asigure fiecarui lucrator instruirea suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca sub forma de informatii, instructiuni de lucru, specifice locului de munca si postului sau.
– Conducatorul direct al locului de munca efectueaza instruirea la locul de munca, in grupe de maximum 20 de persoane;
– Instruirea periodica se efectueaza de catre conducatorul locului de munca;
– Conducatorul locului de munca realizeaza instruirea periodica suplimentara celei programate in urmatoarele cazuri:
cand un lucrator a lipsit peste 30 de zile lucratoare;
cand au aparut modificari ale prevederilor de securitate si sanatate in munca privind activitati specifice ale locului de munca si/sau postului de lucru sau ale instructiunilor proprii, inclusiv datorita evolutiei riscurilor sau aparitiei de noi riscuri in unitate;
la reluarea activitatii dupa accident de munca;
la executarea unor lucrari speciale;
la introducerea unui echipament de munca sau a unor modificari ale echipamentului existent;
la modificarea tehnologiilor existente sau procedurilor de lucru;
la introducerea oricarei noi tehnologii sau a unor proceduri de lucru.
Conducatorul locului de munca efectueaza aceste instruiri pe baza tematicilor intocmite de catre angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca/lucratorul desemnat/serviciul intern de prevenire si protectie/serviciul extern de prevenire si protectie si aprobate de catre angajator.
c) Sa ia in considerare capacitatile lucratorului in ceea ce priveste securitatea si sanatatea in munca, atunci cand ii incredinteaza sarcini.
– Conducatorul locului de munca trebuie sa se asigure ca lucratorii din subordine au calificare profesionala adecvata certificata prin diploma de calificare, certificat sau atestat de competenta profesionala;
– Sarcinile repartizate sunt in conformitate cu fisa postului angajatului;
– Lucratorii au instruire adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca;
– Supraveghere medicala a lucratorilor certificata prin fisa de aptitudine in termen.
d) Pune in aplicare masurile stabilite in urma evaluarii riscurilor pentru ca, in zonele cu risc ridicat si specific accesul sa fie permis numai lucratorilor care au primit si si-au insusit instructiunile adecvate.
– Zonele cu risc ridicat si specific sunt acele zone din cadrul intreprinderii si/sau unitatii in care au fost identificate riscuri ce pot genera accidente sau boli profesionale cu consecinte grave, ireversibile, respectiv deces sau invaliditate.
– Atentionam asupra faptului ca zonele cu risc ridicat si specific vor fi identificate de angajator in cadrul activitatii de evaluare a riscurilor pentru securitatea si sanatatea in munca a lucratorilor.
Dupa ce au fost identificate zonele cu risc ridicat si specific si a fost intocmita evidenta zonelor cu risc ridicat si specific, angajatorul are urmatoarele obligatii:
sa aduca la cunostinta tuturor lucratorilor care sunt zonele cu risc ridicat si specific;
sa aduca la cunostinta conducatorilor locurilor de munca si lucratorilor care isi desfasoara activitatea in zonele cu risc ridicat si specific masurile stabilite in urma evaluarii riscurilor.
e) Sa ia masurile necesare pentru acordarea primului ajutor:
conducatorul locului de munca nominalizeaza persoanele care vor participa la cursuri de formare medicala prin Crucea Rosie, SMURD, medic de medicina muncii si vor fi responsabile cu privire la acordarea primului ajutor.
va desemna persoanele responsabile cu acordarea primului ajutor.
va lua masuri in scopul achizitionarii si completarii truselor de prim ajutor la fiecare loc de munca.
f) Sa tina legatura cu serviciile specializate, indeosebi in ceea ce priveste primul ajutor, serviciul medical de urgenta, salvare si pompieri.
– Angajatorul trebuie desemneze lucratorii care trebuie sa contacteze serviciile specializate si sa ii instruiasca in acest sens. De regula, acestia sunt chiar conducatorii locului de munca.
– Conducatorii locului de munca trebuie sa solicite conducerii societatii mijloacele de comunicare necesare contactarii serviciilor specializate.
g) Sa ia masuri si sa instruiasca lucratorii pentru a da posibilitatea sa opreasca lucrul si/sau sa paraseasca imediat locul de munca si sa se indrepte spre o zona sigura, in caz de pericol grav si iminent.
– Pericol grav si iminent de accidentare este situatia concreta, reala si actuala careia ii lipseste doar prilejul declansator pentru a produce un accident in orice moment;
– La constatarea starii de pericol grav si iminent de accidentare se vor lua imediat urmatoarele masuri de securitate:
oprirea echipamentului de munca si/sau activitatii;
evacuarea personalului din zona periculoasa;
anuntarea serviciilor specializate;
anuntarea conducatorilor ierarhici;
eliminarea cauzelor care au condus la aparitia starii de pericol grav si iminent
h) Sa asigure si sa controleze cunoasterea si aplicarea de catre toti lucratorii a masurilor prevazute in planul de prevenire si de protectie stabilit.
– Prin procesul de instruire, conducatorul locului de munca trebuie sa informeze lucratorii cu privire la riscurile profesionale identificate prin procesul de evaluare, cat si referitor la masurile tehnice, organizatorice si sanitare care au fost stabilite prin Planul de prevenire si protectie pentru eliminarea sau diminuarea acestor riscuri.
– Conducatorul locului de munca trebuie sa verifice utilizarea EIP acordat de catre fiecare lucrator;
– Sa nu permita accesul la locul de munca al lucratorilor care nu utilizeaza EIP acordat;
– Sa propuna sanctiuni disciplinare in cazul in care lucratorii nu utilizeaza EIP acordat;
– Sa verifice modalitatea in care lucratorii respecta instructiunile proprii si procedurile de lucru;
– Sa verifice modul in care lucratorii utilizeaza echipamentele de munca in conditii de securitate.
– Sa controleze respectarea de catre toti lucratorii a dispozitiilor cuprinse in Regulamentul de Organizare si Functionare, cat si din Regulamentul Intern.
– Sa efectueze testarea asimilarii cunostintelor in domeniul SSM de catre intreg personalul din subordine.
i) Sa asigure functionarea permanenta si corecta a sistemelor si dispozitivelor de protectie, a aparaturii de masura de control, precum si a instalatiilor de captare, retinere si neutralizare a substantelor nocive, degajate in desfasurarea proceselor tehnologice.
– Urmareste realizarea activitatii de intretinere si mentenanta planificata sau corectiva a echipamentelor de munca.
– Ia masuri pentru realizarea mentenantei corective a echipamentelor de munca in situatia defectiunilor accidentale.
j) Sa prezinte documentele si sa dea relatiile solicitate de inspectorii de munca in timpul controlului sau al efectuarii cercetarii evenimentelor.
– Impiedicarea in orice mod a inspectorilor de munca sa exercite, total sau partial, controlul ori sa efectueze cercetarea evenimentelor potrivit prevederilor legale prin orice actiune sau inactiune a conducatorului unitatii, a reprezentantului legal, a unui angajat, prepus ori a altei persoane aflate in locatiile supuse controlului, inclusiv refuzul persoanei gasite la locul de munca de a completa fisa de identificare sau de a da informatii despre evenimentul cercetat respectiv.
– Nerespectarea de catre conducatorul unitatii, reprezentantul legal al acestuia, angajati, prepusi sau alte persoane aflate in locatiile supuse controlului a obligatiei de a pune la dispozitia inspectorilor de munca, in termenul stabilit de acestia, documentele si informatiile solicitate, necesare controlului ori cercetarii evenimentelor se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 5.000 la 10.000 lei.
k) Sa nu modifice starea de fapt rezultata din producerea unui accident mortal sau colectiv, in afara cazurilor in care mentinerea acestei stari ar genera alte accidente ori ar periclita viata accidentatilor si a altor persoane.
l) Sa comunice imediat angajatorului si/sau lucratorilor desemnati orice situatie de munca despre care au motive intemeiate sa o considere un pericol pentru securitatea si sanatatea lucratorilor precum si orice deficienta a sistemelor de protectie
m) Sa aduca la cunostinta angajatorului si/sau lucratorilor desemnati accidentele suferite de propria persoana si/sau lucratorii pe care-i coordoneaza la locul de munca.
n) Sa coopereze cu angajatorul si/sau cu lucratorii desemnati, atat timp cat este necesar, pentru a face posibila realizarea oricaror masuri sau cerinte dispuse de catre inspectorii de munca si inspectorii sanitari pentru protectia securitatii si sanatatii lucratorilor.
Pentru orice angajator, este util ca, tinand cont de informatiile prezentate mai sus, sa completeze fisele de post ale personalului de conducere cu scopul de a asigura cadrul organizatoric si mijloacele necesare securitatii si sanatatii in munca.
Conducatorii locurilor de munca reprezinta cea mai importanta veriga in asigurarea unui climat propice de securitate la locul de munca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *