CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA. IN CE CONDITII ESTE OBLIGATORIU PENTRU SOCIETATI !

Serviciu extern de prevenire si protectie in domeniul securitatii si sanatatii in munca (protectia muncii), situatii de urgenta (psi) si ISCIR in Bucuresti si Ilfov !
grup
Angajatorii care detin companii cu un anume numar de salariati trebuie sa intocmeasca si contractul colectiv de munca, la nivel de societate.
Incepem prin a mentiona ca angajatorul care are peste 20 de salariati nu este obligat sa incheie un contract colectiv de munca la nivel de unitate.
Daca salariatii nu au constituit un sindicat la nivel de unitate negocierea are loc cu reprezentantii salariatilor.
Initiativa negocierii apartine angajatorului. Daca in unitate nu exista sindicat, acesta trebuie sa invite la negociere reprezentantii salariatilor alesi de adunarea generala a salariatilor.
ATENTIE! Anterior declansarii negocierii, salariatii trebuie sa isi aleaga reprezentantii in conformitate cu prevederile din Codul muncii.
La prima sedinta de negociere se stabilesc informatiile publice si cu caracter confidential pe care angajatorul le va pune la dispozitia delegatilor sindicali sau ai reprezentantilor angajatilor, conform legii si data pana la care urmeaza a indeplini aceasta obligatie.
Regimul informatiilor confidentiale puse la dispozitie de angajator este cel stabilit prin Legea nr. 467/2006 privind stabilirea cadrului general de informare si consultare a angajatilor.
Informatiile pe care angajatorul sau organizatia patronala le va pune la dispozitia delegatilor sindicali ori a reprezentantilor angajatilor, dupa caz, vor cuprinde cel putin date referitoare la:
a) situatia economico-financiara la zi;
b) situatia ocuparii fortei de munca.
Data la care se desfasoara prima sedinta de negociere reprezinta data la care se considera ca negocierile au fost declansate.
Angajatorul are obligatia intocmirii regulamentului intern in termen de 60 de zile de la data dobandirii personalitatii juridice (art. 246 alin. (2) din Codul muncii).
Totodata, angajatorul are obligatia initierii negocierii contractului colectiv de munca daca are mai mult de 20 de salariati (art. 129 din Legea 62/2011 a dialogului social).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *