CE TREBUIE SA STIE ANGAJATORII DESPRE TIMPUL DE MUNCA, TIMPUL DE ODIHNA SI REPAUSUL SAPTAMANALCe trebuie sa mai stie angajatorii despre munca in schimburi? Cum este reglementata?.

Munca in schimburi reprezinta orice mod de organizare a programului de lucru, potrivit caruia salariatii se succed unul pe altul la acelasi post de munca, potrivit unui anumit program.
Poate fi vorba inclusiv de un program rotativ, si care poate fi de tip continuu sau discontinuu, implicand pentru salariat necesitatea realizarii unei activitati in intervale orare diferite in raport cu o perioada zilnica sau saptamanala, stabilita prin contractul individual de munca, prevede art. 136 alin. (1) din Codul muncii.
Alin. (2) al art. 136 din Codul Muncii stabileste ca salariat in schimburi reprezinta orice salariat al carui program de lucru se inscrie in cadrul programului de munca in schimburi.
In acest context, munca in schimburi este permisa de Codul muncii, insa cu respectarea prevederilor legale referitoare la timpul de munca si timpul de odihna.
ATENTIE! Munca in schimburi este posibila daca salariatul beneficiaza de 2 zile libere consecutive in fiecare saptamana.
Daca ar fi sa verificam legislatia in vigoare, am observa ca potrivit art. 137 alin. (1) din Codul muncii, repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
Sunt doua situatii in care repausul saptamanal se acorda in alte zile decat sambata si duminica:
a) atunci cand ar prejudicia interesul public;
b) atunci cand ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii.
IMPORTANT! Repausul saptamanal poate fi acordat in alte zile consecutive decat sambata si duminica precizate in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern.
Un exemplu de schimb ar putea fi:
Schimbul 1: 06:30 – 14:30;
Schimbul 2: 14:30 – 22:30;
Schimbul 3: 22:30 – 06:30;
Schimbul 4 – weekend 1 (S-D): 18:30 – 06:30, weekend 2 (S-D): 06:30 – 18:30
In grafiul intocmit trebuie sa tineti cont de timpul de lucru si timpul de odihna precum si de repausul saptamanal care se acorda in natura, saptamanal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *